mandag 20. desember 2010

Hjemmelaget surdeigsknekkebrød


Jeg har hatt lyst til å lage knekkebrød av surdeig en stund nå - og nå som julen nærmere seg uten at jeg har alle julegavene er i boks fikk jeg endelig et påskudd til sette i gang.

Hjemmelaget knekkebrød er en fantastisk gave å gi til noen du er glad i - enten til den som har alt eller den som er opptatt av sunn og næringsrik mat.

Hvis du lager knekkebrød holder de seg enda lenger enn et vanlig surdeigsbrød og du vil kunne trylle frem næringsrik frokost eller lunsj i en fei - og for en glede det er å servere små og store mager mat som styrker kroppen og bidrar til at man kan yte best mulig i løpet av an lang og innholdsrik dag.



Oppskriften min holder til omlag 3 brett - du trenger:

4 dl surdeigsstarter
4 dl grovt speltmel
2 dl solsikkefrø
1 dl gresskarkjerner
2 dl linfrø
2 ts salt
7 dl vann

+ ca 3 dl vann som tilsettes etter at deigen har stått i noen timer
+ sesamfrø, linfrø eller lignende som kan støs over knekkebrødene

Bland alt det tørre inn i surdeigsstarteren før du tilsetter lunkent vann gradvis. La deigen stå i omlag seks timer eller natten over for å nøytralisere antibeitestoffer. Når deigen har stått kan du tilsette vann gradvis for å justere konsistensen - den skal være ganske klissete.

Fordel deigen jevnt utover et bakebrett med bakepapir og prikk med en gaffel, strø eventuelt over sesamfrø, linfrø eller lignende.


Stek knekkebrødene på varmluft på 150 grader i omlag 10 minutter før du tar dem ut og 'snitter opp' knekkebrødplater i ønsket form og størrelse. Stek knekkebrødene videre i omlag 1 time (bytt plass i ovnen underveis hvis du steker platene samtidig) til de har fått en spør konsistens. Dersom knekkebrødene har ulik tykkelse må du kanskje steke noen av dem litt ekstra.

Oppbevare knekkebrødene i en tett pose eller boks.

Lykke til og riktig god jul folkens.




2 kommentarer: