torsdag 12. august 2010

Verdens beste frokostblanding


Jeg har fått mange forespørsler på hvordan jeg lager denne frokostblandingen - så nå er det på tide å publisere oppskriften. Blandingen er nydelig på yogurt eller i smoothie om morgenen, og fantastisk over hjemmelaget is eller pudding til dessert. Blandingen knaser i munnen, fyller opp magen og gir kroppen masse næring.

Hovedingrediensene i frokostblandingen er:

* bokhvete
* kokosnøttkjøtt
* kanel

I tillegg kan du også blande inn:

* mandler, hasselnøtter eller valnøtter (eller en blandinge)
* linfrø
* solsikkefrø
* gresskarkjerner
* tørket frukt
* vaniljepulver



Nøtter, frø, korn og belgfrukt bør bløtlegges i vann med litt myse eller sitronsaft for å fjerne såkalte antibeite- eller antinæringsstoffer. Disse stoffene gir nedsatt næringsopptak, og kan over tid føre til blant annet matallergier. Bløtleggingsprosessen gjør at dette er en tidkrevende blanding å lage, men husk at du til gjengjeld kan få en fantastisk god og næringsrik start på dagen.

Nøtter, frø og bokhvete bør ligge i bløt i minimum syv timer, gjerne natten over. Kokosnøtt er egentlig ikke en nøtt, men en frukt, og trenger derfor ikke bløtlegges. Deretter må nøtter, frø og raspet kokosnøttkjøtt tørkes i dehydrator eller i varmovnene (med åpen dør) på omlag 40 grader til den har gjenopprettet den sprø konsistensen (dette for at blandingen skal holde seg lenger). Bokhvete bør deretter ristes på lav varme i smør eller kokosnøttfett til den har fått en gyllen farge. Tilsett kanel og eventuelt vaniljepulver, samt tørket usukret frukt.


Blandingsforhold

Blandingeforholdet i frokostblandingen er opp til deg, men det er viktig at du benytter rikelig med kokosnøttkjøtt. Jeg lager så mye som mulig av blandingen når jeg først er i gang, og husk at du også kan fylle på med forskjellige ingredienser etterhvert.

Hvordan velge ut og preparere kokosnøtter

Når du velger ut kokosnøtter i butikken bør du riste på nøttene og forsikre deg om at de inneholder rikelig med vann. Velg ut de nøttene som ser penest ut, og som ikke har for mange flekker. Bruk en skrutrekker til å lage hull på toppen av nøtten (i et av hullene der), og hell ut kokosnøttvannet (som er noe av det beste som finnes!). Hold kokosnøtten i den ene hånda, og benytt den andre til å slå rolig rundt på nøtten med en hammer. Når nøtten åpner seg bør du lukte på den å forsikre deg om at den ikke lukter mugg.

Når frokostblandingen er ferdig kan du oppbevare den i for eksempel norgesglass. Blandingen kan oppbevares slik lenge dersom den har har blitt tilstrekkelig tørket og all fuktigheten er fjernet. Hjemme hos oss forsvinner imidlertid blandingen skremmende fort, og jeg står stadig på kjøkkenet og forbereder mer. Kos deg!!

2 kommentarer:

  1. Nora!!!
    For en fantastisk blogg!!! Prøver å spise litt sundt i USA siden det er et hav av deilige råvarer!!! Blir inspirert av bloggen din, og skal definitivt prøve ut denne frokostblandingen!!!!

    Takk for inspirasjon, nyttige tips og kjempe fine bilder :)

    Stor klem fra Mari

    SvarSlett
  2. Hei Marimor!

    Så UTROLIG hyggelig at du liker bloggen min:)

    Du må virkelig benytte deg av de gode råvarene i California : rå melk i butikken, fersk frukt og grønnsaker - og det er sikkert masse som er økologisk!

    Og så er det jo herlige bølger og strålende sol som må nytes. Heldiggriser!

    Før eller siden skal jeg ta meg en tur !

    Kos dere masse, masse, masse!

    Stor klem

    SvarSlett